Actualités
Espace client
Belet de bevoegdheidsverdeling de federale wetgever om ecocide strafbaar te stellen?

Belet de bevoegdheidsverdeling de federale wetgever om ecocide strafbaar te stellen?

Publié le : 07/02/2024 07 février févr. 02 2024

In een nieuwe bijdrage in nummer 2023/2 van het Revue belge de droit constitutionnel, proberen Laurens De Brucker en Sacha Hancart deze vraag te beantwoorden naar aanleiding van de aankondiging van een wetsontwerp dat de strafbaarstelling van ecocide beoogt.
 
Na een bespreking van de ontstaansgeschiedenis en de ontwikkeling van dit concept in het internationale en Europese recht, onderzoeken de auteurs de mogelijkheid om het misdrijf ecocide in het strafwetboek op te nemen vanuit het oogpunt van de bevoegdheidsverdeling. Daartoe baseren zij zich op het deskundigenadvies dat in 2022 aan de minister van Justitie werd voorgelegd hierover. Het onderzoek vertrekt vanuit de optiek van de bevoegdheidsverdeling in het strafrecht en de dubbelaspectleer.
 
Deze kwestie is zeer actueel, aangezien de reikwijdte van ecocide beperkt werd naar aanleiding van het advies van de Raad van State over het wetsvoorstel tot invoering van Boek II van het strafwetboek (Wetsvoorstel tot invoering van Boek II van het strafwetboek, Memorie van Toelichting, Parl.St. Kamer, 2022-2023, nr. 55-3518/001, 101). De parlementaire werkzaamheden zijn momenteel aan de gang in de Kamer. 

Auteurs

Laurens De Brucker
Avocat Associé
XIRIUS PUBLIC, Droit administratif, Droit climatique, Droit constitutionnel, Droit de l'énergie, Droit de l'environnement et de l'urbanisme, Urbanisme et aménagement du territoire
(00)
Voir l'auteur Contacter l'auteur Tous les articles de l'auteur
Sacha Hancart
Avocat
XIRIUS PUBLIC, Droit administratif, Droit constitutionnel, Droit de la santé, Droit de l'énergie, Droit de l'environnement et de l'urbanisme, Droit social de la fonction publique , Finances publiques, Médiation , Urbanisme et aménagement du territoire, Droit public de la sécurité sociale, Légistique, Métiers et professions réglementés
(00)
Voir l'auteur Contacter l'auteur Tous les articles de l'auteur

Historique

<< < 1 2 3 4 5 6 7 ... > >>
Navigateur non pris en charge

Le navigateur Internet Explorer que vous utilisez actuellement ne permet pas d'afficher ce site web correctement.

Nous vous conseillons de télécharger et d'utiliser un navigateur plus récent et sûr tel que Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox, ou Safari (pour Mac) par exemple.
OK